Gyapjú pellet

Pelletáló Üzemünk – szintén Balmazújvároson, Andrásháza major területén belül a gyapjúválogató üzem melletti épületben található.
Termékünk engedélyeztetés alatt van, bízunk benne hamarosan a piacon is találkozhatnak vele.

Tudjon meg többet
a gyapjú pellettről!

A magyar gyapjú piaci helyzete az utóbbi években jelentősen romlott, ami egyrészről a fajtaváltás (a merinó juhot egyre inkább a különböző hústípusú fajták váltják fel) következménye, másrészről a pandémia miatt bekövetkező kereslet visszaesésé.

Ez a kialakult helyzet nagyságrendileg 8000 tenyésztőt érint. Véleményem szerint ez jelentősen nem fog változni a közeljövőben, és kizárólag csak a finom gyapjút (23-25 micron között) lehet majd értékesíteni, ami a magyarországi gyapjúnak csak nagyságrendileg 60 %-át teszi ki, a fennmaradó mintegy 800-1000 tonna értékesítése –a mostani helyzethez hasonlóan- lehetetlen lesz. A gyapjú minőségének romlása folytatódni fog, így egyre nagyobb mennyiség értlkesítlése fog problémát okozni.

Ezen gyapjú felhasználásnak egyik alternatív módja, a gyapjú pelletálása szerves (bio) trágyaként, melynek gyártása és felhasználása számos nyugat-európai országban több éves hagyománnyal rendelkezik.

Mi az a gyapjúpellet?

 1. 100% nyers gyapjúból készülő (bio) szerves trágya
 2. Elsősorban a „hasláb” gyapjúból készítik, de egyre inkább a durvább gyapjú is felhasználásra kerül a gyártás során
 3. Egyszerű pelletálással állítják elő, mindenféle adalékanyag nélkül.
 4. Dúsításra alkalmas (pl. talajbaktériumok)

A gyapjú pellet előnyei:

 1. Ökológiai felhasználhatóság: a gyapjú pellet teljesen természetes és vegyszermentes. Biztonságos és teljesen megújuló módja a növények számára szükséges tápanyagok biztosításának
 2. Vízmegtartó képesség: akár a tömegük 3-3,5-szeresét képesek vízből megkötni, ez adott esetben akár 25%-kal is csökkentheti az öntözővíz használatot. A vízmegtartó képességéből kifolyólag megvédi a növényt a túlöntözéstől, és az aszályos időszakban is védelmet nyújt számára.
 3. A gyapjú vízzel érintkezve megduzzad, ezáltal javítja a talaj porozitását, ez lehetővé teszi a gyökerek erőteljesebb növekedését, jobban át tudják szőni a talajt.
 4. A gyapjúpellet természetesen magas nitrogéntartalmú, lebomlása 6-10 hónapig tart, ebből kifolyólag folyamatosan táplálja a növényt.
 5. A gyapjú pH tartalma 8-9 között változik, ezért segít megakadályozni a talaj savasodását.
 6. Jól illeszthető az Európai Unió zöldítési programjába, a műtrágyát kiváltható opcióként.

A gyapjú pellet beltartalmi értékei

 Eredeti anyagra

 • 89% szárazanyag
 • 69% szerves anyag
 • 9 % N
 • 5,8  K K2O -ban kifejezve
 • kb. 0,23 % P P2O5-ben kifejezve
 • pH -érték: 8,0-9,0
 • 1,8 % S
 • 0,16 % Mg
 • 0,3 % Fe

Szárazanyagra

 • 77 % szerves anyag
 • 10 % N
 • 6,5 %  K K2O -ban kifejezve
 • kb. 0,26 % P P2O5-ben kifejezve
 • pH -érték: 8,0-9,0
 • 2,1 % S
 • 0,18% Mg
 • 0,35 % Fe

A gyapjú pellet gyártása

A pelletáláshoz nincs szükség a gyapjú mosására, tisztítására, a gyapjún megtalálható maradványok (szalma, széna, bélsár) növelik a hatékonyságát. A gyapjú, a pelletálás során kb. 30%-ot veszít a súlyából, ami préselés során elért 100 C° -nak köszönhető, aminek következtében a gyapjúból távozik a nedvesség.

A magas hőmérséklet fontos abból a szempontból is, hogy ezáltal a gyapjú eléri az úgynevezett  végpontot, aminek következtében állategészségügyi kockázatot nem képvisel, tehát szabadon forgalomba hozható.

A gyapjú pellet felhasználása

A gyapjú pellet felhasználása igen széleskörű. Egészen az otthoni hobbikerti felhasználástól kezdve, a kertészeti alkalmazáson át, a szántóföldi használatig terjed. De akár a dísznövényeknél (szobanövények és rózsák és virágzó cserjék, örökzöldek) is alkalmazható, mint szerves trágya, vagy akár talajtakaró mulcsként is használható.

Beruházás költsége

A pellet gyártó rendszer beszerzési ára kb. 128 000 euro, ami az árfolyam függvényében kb. 46-47 millió forint körül alakul. Az ár tartalmazza magát a rendszert (gyapjú előkészítés gépe, szállítószalagok, siló tárolók, pelletáló gép, csomagoló gép), valamint a szállítást, az installálást, és a betanítást.

A gyapjú pellet hatása a hazai juhászatokra

Egyrészről a juhászatok számára megszűnik keresztezett gyapjú értékesítésének problémája.  Másrészről az értékesítési ár körülbelül 30%-os emelkedését eredményezi. Egy átlagos magyarországi juhászat által előállított gyapjú 30-40 %-a gyenge minőségű, jelenleg csak veszteséggel értékesíthető. A válogató üzemek a felvásárlási árak kialakításánál az eladhatatlan hányadot figyelembe kell, hogy vegyék, azonban ha megoldódik ennek a mennyiségnek az értékesítési problémája, az a felvásárlási árak emelkedéséhez vezet.

Fentieken túl a jelenleg értéktelennek tűnő gyapjúból, egy a mezőgazdaság számára ökológiailag hasznos termék állítható elő a pelletálással. Amit akár a juhászatok is vissza tudnak forgatni inputanyagként egy bérgyártási koncepció kidolgozásával.

A gyapjó pellett gyártással kapcsolatban keresse kolégánkat!
Jávor András Bence
javorb.qg@gmail.com
+36 30 678 79 68

Kérdése van? Írjon nekünk!

Nem kell mást tennie, csak adja meg adatait a mezők kitöltésével és kollégáink 72 órán belül felveszik Önnel a kapcsolatot!

  Pályázati információk